logotype
PREVCLOSE XNEXT
image featured

Gård

Ett mycket litet berg

Lilla Bjers är en grön, ekologisk oas i Västerhejde på Gotland, 7 km söder om Visby. Gården är en plats som andas historia fylld med smaker från jorden. Bjers är ett gammalt gotländskt ord för berg.

Det är med vördnad för de människor som tidigare varit här som vi brukar jorden. Att man tillagat mat här i minst 2 500 år, det visar en kokgrop från bronsåldern som vi funnit på gården. Kulturgrödor som saffran, vitlök och kajplök hämtades till Gotland från Fjärran Östern under järnålder. Ännu tidigare odlades här enkorn och emmervete, grödor som vi nu odlar här igen.

Att att bruka, inte förbruka, moder jord, genom ekologi, hållbarhet och mångfald, i kärlek och respekt vill vi att gården ska leva vidare i framtiden.

Här odlas en mångfald ekologiska grödor på friland. I tre odlingstunnlar odlas grödor som behöver lite mer värme, tomat, melon, ingefära mm Allt säljs i gårdsbutiken, som är öppen året runt. I gårdskrogen erbjuds våra råvaror, tillagade och serverade med största respekt. Lunch och middag.

Plantor till fälten, till försäljning och kryddgrönt till krogen drivs upp i växthuset.

På gården finns ett femtiotal höns som tar hand om grönsaksspillet.

En odling av fläckig vinbergssnäcka är under utvecklling. Framtidens mat med historiska anor. Här finns också bisamhällen för honung och pollinering.

Vinster

Nominerade till: 

Miljömålspriset- Uthållighet och långsiktighet 2020” 
- Naturvårdsverket

Vinnare av:

2019

”Lighthouse” 
360°Eatguide

”HEB stipendiet”
Visita

2018

”Diplom 2018”  
Gastronomiska Akademien

”Årets Ekoproducent”    
- Gotlands Ekologiska Odlare

”Sveriges Bästa Restaurang” 
Bookatable Diner Award

”Bästa Ekologiska Köket” 
- Bookatable Diner Award

2016

”Årets Hållbara Gastronomi”
- White Guide

2015

”Årets Hållbara Gastronomi” 
- White Guide

2014

”Årets Hållbara Gastronomi” 
- White Guide

”Local Eat Award”  
- EAT Forum

2013

”Årets Hållbara Krog” 
- RS

2012

”Årets Gourmetrestaurang”  
- Ekoligan

15 hektar sandlåda

• Vall ca 7 ha
• Sparris 1,25 ha
• Potatis 0,5 ha
• Jordgubbar  0,4 ha
• Spannmål 1 ha, emmervete
• Grönsaker ca 1 ha
• Träda ca 1 ha
• Perenner ca 0,5 ha
• Vingård ca 750 vinstockar
• Fruktodling ca 150 träd
• Julgransodling ca 2 ha
• Odlingstunnlar 3st
• Växthus 50kvm odling av matsnäckor
• Hönsgård ca 50 höns
• Bevattningsdamm ca 9000kvm
• Skog ca 50 ha

KRAV-certifierad odling

Odlingen är sedan 2001 certifierad enligt KRAVs regler och kontollerad av HS-certifiering. SE-EKO-04.

2009 blev vår julgransodling först i Sverige att bli KRAV-certifierad.

KRAV-certifiering även för:
• Restaurang (tre KRAV-stjärnor)
• Butik
• Förädling
• Växthus
• Djurhållning (höns).